Výstava o ocelovém unikátu století – Žďákovském mostě

Datum18. 03.-16. 06. 2022
Místo konáníMuzeum silnic ve Vikýřovicích - velký výstavní sál
OrganizátorMuzeum silnic ve Vikýřovicích

Na úspěšné výstavy o železobetonovém mostě v Podolsku a o výstavbě dálnice D1 navazuje Muzeum silnic ve Vikýřovicích v letošním roce výstavou, která ukazuje další z unikátů našeho mostního stavitelství – ocelový obloukový silniční most, pojmenovaný po zatopené osadě Žďákov, který na trase silnice Plzeň – Tábor  (I/19), v km 62,110, překlenul hladinu Orlické přehrady.

Výstava představuje plány na výstavbu mostu přes řeku Vltavu, tak jak se o ní uvažovalo již za dob Rakousko-Uherska a později před a po ukončení 2. světové války. Plány na výstavbu mostu byly především určitým bojem o jeho podobu, tak jak jednotliví projektanti hájili své železobetonové nebo ocelové projekty a jak se rozhodovalo o vybudování Orlické přehrady. Vítězný návrh Ing. Josefa Zemana realizoval v letech 1958 – 1967 podnik Hutní montáže Ostrava – Vítkovice.

Velké množství dobových snímků, projektů a jiných archiválií  z projektování a stavby mostu doplní i model mostu, zapůjčený z Národního technického muzea v Praze. Zájemcům o podrobnější historii výstavby tohoto unikátního mostu je určen také katalog s fundovaným textem Tomáše Jandy, spoluautora této výstavy.

Výstava bude zahájena v pátek 18. března 2022 vernisáží v 17 hodin, ještě před tím však mají návštěvníci možnost se od 16 hodin setkat s panem Tomášem Jandou.

Výstava o ocelovém unikátu století – Žďákovském mostě


Poslední změna 10. 03. 2022 11:26:17