Průmyslová škola v Jeseníku otevírá kurz pro piloty dronů

19. 10. 2020

Střední průmyslová škola Jeseník, jejímž zřizovatelem je Olomoucký kraj, připravila pro své studenty specializovaný projekt DRONE EXPERT. Absolventi získají kvalifikaci pro práci s bezpilotními zařízeními, jako jsou drony. Připraveno je bezmála tři tisíce hodin teoretické a praktické výuky.

„Projekt navazuje na naši snahu o inovace a přizpůsobení se aktuálním potřebám trhu práce. Snažíme se dělat vše pro to, aby byli studenti spokojení a měli co nejvíce možností uplatnění,“ upřesňuje ředitel školy Jiří Viterna.

Drone Expert je česko-polský projekt realizovaný ve spolupráci s Hlavním báňským institutem v Katovicích a Vysokou školou báňskou v Ostravě.

Každý z účastníků projektu absolvuje vícestupňový výcvikový cyklus na české a polské straně hranice a díky tomu bude moci složit českou a polskou státní zkoušku. „Vykonáním státní zkoušky získají účastníci licenci, potřebné informace k založení vlastního podniku a také příležitost absolvovat stáže u českých nebo polských institucí, které používají bezpilotní zařízení,“ doplnil ředitel.

V průběhu tří let čekají na žáky a studenty teoretické kurzy organizované na domovských školách a univerzitách, dále lety na simulátorech i procvičování praktických dovedností v terénu.

„Jesenická škola vystihla to, co trhu chybí a je skvělé, že se tomu dokázala takto rychle přizpůsobit. Myslím, že výukový program, který naučí žáky pracovat s drony, je v rámci celého Česka unikátní,“ dodal Ladislav Hynek, náměstek hejtmana Olomouckého kraje pro oblast školství. 

Průmyslová škola v Jeseníku otevírá kurz pro piloty dronů


Poslední změna 19. 10. 2020 09:32:41