Masarykovy návštěvy v Hanáckém Jeruzalémě

Datum10. 09.-14. 11. 2021
Místo konáníŠpalíček, Uprkova 18, Prostějov
OrganizátorMuzeum a galerie v Prostějově, město Prostějov, spolek Hanácký Jeruzalém a Státní okresní archiv v Prostějově

V sobotu 18. září uplyne sto let od první prezidentské návštěvy T. G. Masaryka v Prostějově. Významnou událost z historie města si připomene Muzeum a galerie v Prostějově novou výstavou nazvanou Masarykovy návštěvy v Hanáckém Jeruzalémě. Na sedmnácti panelech se návštěvníci seznámí s prezidentskými cestami T. G. Masaryka do Prostějova, s prostějovskými rodáky ve službách Hradu nebo také s příběhem Masarykova pomníku, který byl ve městě začátkem 50. let stržen a obnovení se dočkal až téměř na přelomu tisíciletí.

Výstavu doplní archiválie s Masarykovskou tematikou, dobové fotografie ze samotných návštěv nebo knihy, které napsal. Vůbec poprvé se ale také představí návrhy několika sádrových modelů na Masarykův pomník v Prostějově z roku 1946, které se běžně z důvodu jejich křehkosti nevystavují. Zajímavostí je také několikaminutové video, které skrze svědectví tehdejších pamětníků reflektuje události stržení pomníku.

Výstava se koná ve spolupráci se statutárním městem Prostějov, spolkem Hanácký Jeruzalém a Státním okresním archivem v Prostějově.

K vidění bude v prostorách Galerie Špalíček od 9. září, kdy se koná od 16.30 vernisáž výstavy, pro širokou veřejnost se pak otevře v pátek 10. září.

Masarykovy návštěvy v Hanáckém Jeruzalémě


Poslední změna 08. 09. 2021 09:11:13