Letní komentované prohlídky v Hranicích s průvodcem

Datum03. 06.-23. 09. 2023
Místo konáníHranice
WWWwww.kultura-hranice.cz
OrganizátorMěstská kulturní zařízení Hranice

Když letos nemůžete nahoru, myšleno na věž Staré radnice, která je z technických důvodů uzavřena, přináší letošní sezona komentované prohlídky po zajímavých místech ve městě.

Vydat se poznávat Hranice můžete také s průvodcem. V letošní sezoně nabízí Městská kulturní zařízení Hranic hned několik prohlídek.

Vojenské prohlídky

Prohlídky vojenských ústavů v Hranicích připomínají letošní výročí 170 let od zahájení výstavby tohoto areálu – města ve městě. Seznámí s historií i architekturou slavných vojenských ústavů v Hranicích. Návštěvníci uvidí Zrcadlový sál, Jiříkův sál, Mánesův sál, legendární chodbu, ve které trénoval Emil Zátopek, Památník akademiků nebo kapli svaté Barbory. Navštíví i Posádkové muzeum. Do přísně střežených vojenských ústavů v Hranicích se totiž veřejnost jen tak nedostane.

Díky spolupráci s armádou ale mohou za zdi této „pevnosti“ proniknout zájemci o historii či architekturu. Prohlídky se uskuteční v sobotu 3. června, v sobotu 1. července a v sobotu 5. srpna. Sraz účastníků je vždy v 14:00 hodin u bočního vstupu do Stálé expozice posádky na třídě ČSA v Hranicích.
 

Židovské Hranice

Pro zájemce o židovskou historii jsou připraveny komentované prohlídky po historickém jádru města. Součástí prohlídkové trasy je někdejší židovské ghetto, synagoga, proluka u synagogy s instalací od umělecké kovářky Christine Habrmann von Hoch. V rámci návštěvy hranické synagogy budou účastníci seznámeni s dějinami hranické židovské obce a také se dozvědí, jakou roli hrála synagoga v životě Židů.

Komentované prohlídky se uskuteční v sobotu 10. června, v sobotu 8. července a v sobotu 12. srpna, vždy od 14:00 hodin. Délka prohlídky je naplánována na 90 minut, sraz je u Turistického informačního centra na zámku. Provázet bude PhDr. Vladimír Juračka.
 

Procházka Lázněmi Teplice nad Bečvou

Procházka s PhDr. Hanou Svobodovou nabídne poutavou historii zdejšího lázeňství, informace o jednotlivých pramenech a lázeňských budovách. Skupina se zastaví u vily MUDr. Oskara Leo Sterna, předválečného hlavního lékaře lázní, kde se dozví jeho zajímavý životní příběh.

Cestou zpět do Hranic si ukážeme i místo původního vstupu do Zbrašovských
aragonitových jeskyní a původně funkcionalistickou vilu bývalého nájemce lázní Ladislava Říhovského, v níž bylo později ředitelství lázní a nyní je adaptována na byty. A zastavíme se i u kdysi velmi zná mého hotelu Klíč, později Lázeňského domu Janáček, stojícího už na katastru města Hranic. Před návratem domů se zde můžeme ještě občerstvit v příjemné kavárně.

Sraz zájemců o tuto prohlídku je u Lázeňského domu Bečva v sobotu 17. června v 14:00 hodin.

Kunzova vila

Návštěvníkům se mimořádně v sobotu 24. června otevře Kunzova vila, kde pobývala výjimečná osobnost továrníka Antonína Kunze. Budova je zapsána mezi slavné vily Olomouckého kraje a je památkově chráněna. Neobarokní budovu, která byla zároveň rodinnou vilou i firemním sídlem, vystavěl továrník Antonín Kunz v roce 1897 podle projektu architektů Jana Kříženeckého a Josefa Pokorného. Částečně se na její výzdobě podílel také slavný architekt Dušan Jurkovič.

Sraz zájemců o prohlídku je před Kunzovou vilou na třídě 1. máje. Délka prohlídky je zhruba 30 minut, předprodej vstupného je v Turistickém informačním centru na zámku. Prohlídky se uskuteční dvě, v 14:00 a v 15:00 hodin.

Prohlídky v červenci a v srpnu

V červenci a v srpnu se uskuteční další prohlídky, o kterých se dočtete dalším vydání Hranického zpravodaje nebo se můžete podívat na www.infocentrum-hranice.cz. Těšit se můžete na prohlídku Kostelíčka s Mgr. Jiřím Nebeským, na prohlídku městského hřbitova rovněž s Jiřím Nebeským nebo na procházku k Hranické propasti s PhDr. Hanou Svobodovou.

Předprodej vstupenek

Kapacita účastníků všech prohlídek je omezená, doporučujeme zakoupit si předem vstupenky v Turistickém informačním centru.

Bližší informace v Turistické informační centrum na zámku v Hranicích na Pernštejnské náměstí 1, na telefonním čísle 581 607 479, 777 499 892, na e-mailu: Infocentrum.zamek@mkz-hranice.cz či na webových stránkách: infocentrum-hranice.cz.

Letní komentované prohlídky s průvodcem


Poslední změna 26. 05. 2023 12:52:55