Jaromír 99

Datum14. 10.-07. 11. 2021
Místo konáníMuzeum Šumperk, Rytířský sál
OrganizátorVlastivědné muzeum v Šumperku

Letošní, již sedmnáctý ročník literárního a filmového festivalu Město čte knihu je věnován tvorbě spisovatele Jaroslava Rudiše. Vlastivědné muzeum v Šumperku festivalový program obohatí výstavou výtvarníka, skladatele, textaře a hudebníka Jaromíra Švejdíka alias Jaromíra 99. Švejdík s Rudišem společně vytvořili kultovní komiksovou trilogii, jejíž hlavní postavou je výpravčí Alois Nebel z fiktivního nádraží Bílý Potok v Jeseníkách. Autorská dvojice se podílela také na filmu natočeném podle komiksu náročnou animační technikou rotoskopie. Švejdík pro film složil proslulý hit Půlnoční, který nazpíval Václav Neckář.

Výstava spolu s tvorbou Jaroslava Rudiše a přiblížením spolupráce obou umělců na poli literatury, filmu i hudby představí Jaromíra 99 jako oceňovaného autora komiksů (Zámek, Zátopek, Zatím dobrý). Jádrem výstavy bude cyklus velkoformátových tisků s motivy z Jesenicka, které Švejdík nakreslil pro dokumentární film Jaromír 99 – tam odkud jsem.

Zahájení výstavy 14. 10. 2020 v 17.00 hodin – z Rudišova románu Grandhotel čtou studenti Gymnázia Šumperk.

Doprovodný program pro školy:

Pro kolektivy ze základních i středních škol k výstavě jsou nabízeny komentované prohlídky. Program prosím objednávejte předem na e-mailu kristina.lipenska@muzeum-sumperk.cz nebo telefonu 583 363 087.

Jaromír 99


Poslední změna 05. 10. 2021 07:36:21