Hesla a přihlašovaní

15. 11. 2022

Bezpečná hesla

Bezpečné heslo by mělo mít alespoň 12 znaků, mělo by obsahovat velká i malá písmena, číslice a speciální symboly jako třeba +*? $. Pozor by si uživatelé měli dát na před­vídatelné pozice. Když se velké písmeno umístí na začátek a číslice naopak na konec hesla, usnadní to útočníkovi práci. Nevhodná jsou jednoduchá hesla, například Heslo1234, Novák89, Alík2010. Tato hesla může útočník uhádnout v rámci vteřin. V současné době považují odborníci délku hesla za nejdůle­žitější faktor bezpečnosti.

Zapamatovaní hesla

Pro zapamatování hesla můžeme využít takzvaná frázová hesla. Frázové heslo můžeme vytvořit pomocí knihy, kterou máme před sebou. Frázové heslo může mít následující podobu: Nový epochální výlet pana Broučka, tentokrát do XV. století, tedy NevpB,td15.s. 

Dvoufázové ověřovaní

Dvoufázové ověřování funguje jako vaše „druhé heslo“ nebo další zamčené dveře do vašeho domu.  Nejčastěji má podobu SMS kódu s časově omezenou platností, nebo výzvy v příslušné mobilní aplikaci. Uživatel musí opsat kód z „smsky“ nebo potvrdit přihlášení v mobilní aplikaci. Doporučujeme ho nastavit všude, kde je možné, a to zejména u e-mailu nebo u internetového bankovnictví.

Ukládání hesel

Problém je v ukládání hesel někam, kde nemají co dělat, a to například do Wordu nebo Excelu a používání stejných hesel ve více aplikacích.


Poslední změna 15. 11. 2022 15:21:40